Top 10 door wetenschap onderbouwde gezondheidsvoordelen van kokosolie

Kokosolie wordt op de markt gebracht als een ‘superfood’.

De unieke combinatie van vetzuren in kokosolie kan positieve effecten hebben op je gezondheid, waaronder het bevorderen van vetverlies, het verbeteren van de gezondheid van het hart en het stimuleren van de hersenfunctie.

Lees verder om alles te weten te komen over de 10 mogelijke gezondheidsvoordelen van kokosolie.

 

1. Kokosolie bevat gezonde vetzuren

Kokosolie bevat veel verzadigde vetten. Deze vetten hebben verschillende effecten in het lichaam in vergelijking met de meeste andere voedingsvetten.

De vetzuren in kokosolie kunnen het lichaam aanmoedigen om vet te verbranden en ze leveren het lichaam en de hersenen snel energie. Ze verhogen ook HDL (goede) cholesterol in het bloed, wat kan helpen om het risico op hartaandoeningen te verminderen.

De meeste voedingsvetten worden gecategoriseerd als lange keten triglyceriden (LCT’s), terwijl kokosolie enkele middellange keten triglyceriden (MCT’s) bevat, dit zijn kortere vetzuurketens.

Wanneer je MCT’s eet, gaan ze meestal rechtstreeks naar de lever. Het lichaam gebruikt ze als een snelle energiebron of verandert ze in ketonen.

Ketonen kunnen krachtige voordelen voor de hersenen hebben en onderzoekers bestuderen ketonen als een behandeling voor epilepsie, de ziekte van Alzheimer en andere aandoeningen.

 

2. Kokos eten kan de gezondheid van het hart ten goede komen

Kokosnoot is een ongewoon voedsel in de westerse wereld, met gezondheidsbewuste mensen als de belangrijkste consumenten.

In sommige delen van de wereld is kokosnoot – die vol zit met kokosolie – een voedingsbestanddeel waar mensen al generaties lang van gedijen.

Een goed voorbeeld zijn de Tokelauans, een bevolking die in de Stille Zuidzee woont. Volgens een onderzoek uit 1981 kreeg deze populatie meer dan 60% van hun calorieën uit kokosnoten.

Onderzoekers meldden dat deze populatie een goede gezondheid had met zeer weinig hartaandoeningen.

Een ander voorbeeld van een populatie die veel kokosnoot at – samen met knollen, fruit en vis – en die weinig beroerte of hartaandoeningen hadden, is de Kitavan-populatie in Papoea, Nieuw-Guinea.

 

3. MCT’s kunnen vetverbranding bevorderen

Obesitas is tegenwoordig een van de grootste gezondheidsproblemen in de westerse wereld.

Hoewel sommige mensen denken dat obesitas slechts een kwestie is van hoeveel calorieën iemand eet, is de bron van die calorieën ook belangrijk. Verschillende voedingsmiddelen beïnvloeden het lichaam en hormonen op verschillende manieren.

De MCT’s in kokosolie kunnen het aantal calorieën dat het lichaam verbrandt, verhogen in vergelijking met vetzuren met een langere keten.

Eén studie toonde aan dat het consumeren van 15-30 gram MCT’s per dag het energieverbruik gedurende 24 uur met 5% verhoogde.

In deze onderzoeken is echter niet specifiek gekeken naar de effecten van kokosolie. Ze onderzochten de gezondheidseffecten van MCT’s – met uitzondering van laurinezuur – die slechts ongeveer 14% van kokosolie uitmaken.

Er is momenteel geen goed bewijs om te zeggen dat het eten van kokosolie zelf de hoeveelheid energie die een persoon verbruikt zal verhogen.

Mensen moeten er rekening mee houden dat kokosolie erg veel calorieën bevat en gemakkelijk kan leiden tot gewichtstoename wanneer ze het in grote hoeveelheden consumeren.

 

4. Kokosolie heeft antimicrobiële effecten

50% van de vetzuren in kokosolie bestaat uit laurinezuur.

Wanneer het lichaam laurinezuur verteert, vormt het een stof genaamd monolaurine. Zowel laurinezuur als monolaurine kunnen schadelijke ziekteverwekkers doden, zoals bacteriën, virussen en schimmels.

Uit reageerbuisstudies blijkt bijvoorbeeld dat deze stoffen kunnen helpen om de bacterie Staphylococcus aureus, die staph-infecties veroorzaakt, en de gist Candida albicans, een veel voorkomende bron van schimmelinfecties bij mensen, te doden.

Er zijn ook aanwijzingen dat het gebruik van kokosolie als mondwater, een proces dat olietrekken wordt genoemd, de mondhygiëne ten goede kan komen, hoewel onderzoekers het bewijs zwak vinden.

Er is geen bewijs dat kokosolie het risico op verkoudheid of andere interne infecties vermindert.

 

5. MCT’s kunnen honger verminderen

Een interessant kenmerk van MCT’s is dat ze honger kunnen verminderen.

Dit kan verband houden met de manier waarop het lichaam vetten metaboliseert.

In één onderzoek voedden onderzoekers verschillende hoeveelheden MCT’s en LCT’s aan 6 gezonde mannen. De mannen die de meeste MCT’s aten, aten minder calorieën per dag.

Een ander onderzoek bij 14 gezonde mannen meldde dat degenen die de meeste MCT’s aten bij het ontbijt minder calorieën aten tijdens de lunch.

Deze studies waren klein en hadden een zeer kort tijdschema. Als dit effect op de lange termijn zou blijven bestaan, zou dit gedurende de looptijd van meerdere jaren kujnen leiden tot een verminderd lichaamsgewicht.

Hoewel kokosolie een van de rijkste natuurlijke bronnen van MCT’s is, is er geen bewijs dat de inname van kokosolie de eetlust meer vermindert dan andere soorten olie.

In feite heeft één onderzoek gemeld dat kokosolie minder verzadigend is dan MCT-olie.

 

6. MCT’s kunnen epileptische aanvallen verminderen

Onderzoekers bestuderen momenteel het ketogeen dieet (oftewel het keto dieet – zeer weinig koolhydraten, zeer veel vetten) om verschillende aandoeningen te behandelen.

Het bekendste therapeutische gebruik van dit dieet is het behandelen van medicijnresistente epilepsie bij kinderen.

Het dieet vermindert drastisch het aantal aanvallen bij kinderen met epilepsie, zelfs degenen die geen succes hebben gehad met meerdere verschillende soorten medicijnen. Onderzoekers weten niet waarom.

Het verminderen van de inname van koolhydraten en het verhogen van de vetinname leidt tot sterk verhoogde concentraties van ketonen in het bloed.

Omdat de MCT’s in kokosolie naar de lever worden getransporteerd en in ketonen worden omgezet, kunnen zorgverleners een aangepast keto-dieet gebruiken met MCT’s en een ruimere hoeveelheid koolhydraten om ketose te induceren en epilepsie te helpen behandelen.

 

7. Kokosolie kan HDL-cholesterol verhogen

Kokosolie bevat natuurlijke verzadigde vetten die het HDL-cholesterol (goede) in het lichaam verhogen. Ze kunnen ook helpen LDL (slechte) cholesterol in een minder schadelijke vorm te veranderen.

Door HDL te verhogen, geloven veel experts dat kokosolie goed kan zijn voor de gezondheid van het hart in vergelijking met veel andere vetten.

In een onderzoek bij 40 vrouwen verminderde kokosolie het totale en LDL (slechte) cholesterol terwijl het HDL verhoogde in vergelijking met sojaolie.

Een andere studie met 116 volwassenen toonde aan dat het volgen van een dieetprogramma met kokosolie niveaus van HDL-cholesterol (goede) verhoogde bij mensen met kransslagaderaandoeningen.

 

8. Kokosolie kan de huid, het haar en de tanden beschermen

Kokosolie heeft veel toepassingen die niets te maken hebben met het eten ervan.

Veel mensen gebruiken het voor cosmetische doeleinden om de gezondheid en het uiterlijk van hun huid en haar te verbeteren.

Studies tonen aan dat kokosolie het vochtgehalte van een droge huid kan verbeteren en ook de symptomen van eczeem kan verminderen.

Kokosolie kan ook beschermen tegen haarbeschadiging. Eén studie toont aan dat het kan werken als een zwak zonnebrandmiddel, dat ongeveer 20% van de ultraviolette stralen van de zon blokkeert.

Olie trekken, waarbij kokosolie rond de mond wordt gespoeld zoals mondwater, kan sommige schadelijke bacteriën in de mond doden. Dit kan de tandgezondheid verbeteren en een slechte adem verminderen. Er is nog wel meer onderzoek nodig.

 

9. MCT’s kunnen de hersenfunctie bij de ziekte van Alzheimer stimuleren

De ziekte van Alzheimer is de meest voorkomende oorzaak van dementie. Het treft meestal oudere volwassenen.

Bij mensen met de ziekte van Alzheimer wordt het vermogen van de hersenen om glucose te gebruiken voor energie verminderd.

Onderzoekers hebben gesuggereerd dat ketonen een alternatieve energiebron kunnen bieden voor deze slecht functionerende hersencellen om de symptomen van de ziekte van Alzheimer te verminderen.

De auteurs van een onderzoek uit 2006 meldden dat het consumeren van MCT’s de hersenfunctie verbeterde bij mensen met mildere vormen van de ziekte van Alzheimer.

Onderzoek is echter nog vroeg en er zijn geen aanwijzingen dat kokosolie zelf helpt bij de ziekte van Alzheimer.

 

10. Kokosolie kan schadelijk buikvet helpen verminderen

Aangezien sommige van de vetzuren in kokosolie de eetlust kunnen verminderen en de vetverbranding kunnen verhogen, suggereert bewijs dat het ook kan helpen om af te vallen.

Buikvet of visceraal vet nestelt zich in de buikholte en rond organen. MCT’s lijken vooral effectief bij het verminderen van buikvet in vergelijking met LCT’s.

Buikvet is het meest schadelijke type en heeft banden met veel chronische ziekten.

Tailleomtrek is een gemakkelijke, nauwkeurige marker voor de hoeveelheid vet in de buikholte.

In een onderzoek onder 40 vrouwen met abdominale obesitas hadden degenen die 2 eetlepels (30 ml) kokosolie per dag namen, een significante vermindering van zowel de BMI als de tailleomtrek gedurende 12 weken.

Een ander onderzoek bij 20 mannen met obesitas constateerde een vermindering van de tailleomtrek van 2,86 cm na 4 weken innemen van 2 eetlepels (30 ml) kokosolie per dag.

Kokosolie bevat nog steeds veel calorieën, dus mensen moeten het spaarzaam gebruiken. Het vervangen van sommige van je andere kookvetten door kokosolie kan een klein voordeel hebben bij het afvallen, maar het bewijs is over het algemeen inconsistent.

 

Concluderend

Als je kokosolie wilt kopen, is er een uitstekende selectie online met duizenden beoordelingen van klanten. Het is ook verkrijgbaar in de meeste natuurvoedingswinkels.

Om de potentiële gezondheidsvoordelen te krijgen die in het artikel worden beschreven, moet je organische, pure kokosolie kiezen in plaats van geraffineerde versies.

Comments are closed.