Zijn pre-workout supplementen goed of slecht?

Pre-workout supplementen worden steeds populairder.

Voorstanders beweren dat ze je conditie kunnen verbeteren en je de energie kunnen geven die je nodig hebt om door uitdagende trainingen kracht bij te zetten.

Veel experts zeggen echter dat deze supplementen potentieel gevaarlijk en volledig onnodig zijn.

Lees verder om alles te weten te komen over de pre-workout supplementen en of deze supplementen goed of slecht zijn voor je gezondheid.

 

Wat zijn pre-workout supplementen?

Pre-workout supplementen – ook wel “pre-workouts” genoemd – zijn multi-ingrediënt voedingsformules die zijn ontworpen om energie en atletische prestaties te stimuleren.

Het zijn meestal poederachtige substanties die je in water mengt en drinkt voordat je gaat sporten.

Hoewel er talloze formules bestaan, is er weinig consistentie qua ingrediënten. Aminozuren, B-vitamines, cafeïne, creatine en kunstmatige zoetstoffen zijn vaak inbegrepen, maar de hoeveelheden kunnen sterk variëren, afhankelijk van het merk.

 

Bepaalde ingrediënten kunnen de atletische prestaties verbeteren

Onderzoek naar de effectiviteit van pre-workout supplementen is zeer beperkt. Sommige onderzoeken suggereren echter dat bepaalde ingrediënten de atletische prestaties kunnen verbeteren.

 

Voorlopers van stikstofmonoxide

Stikstofmonoxide is een stof die je lichaam van nature aanmaakt om bloedvaten te ontspannen en de bloedstroom te verbeteren.

De stoffen die je lichaam dagelijks gebruikt om stikstofoxide te produceren, zijn opgenomen in de pre-workout supplementen. Dit zijn o.a. L-arginine, L-citrulline en bronnen van nitraten in de voeding zoals bietensap.

Een paar kleinere studies suggereren dat het gebruiken van deze supplementen het transport van zuurstof en voedingsstoffen naar je spieren versnelt, wat mogelijk de atletische prestaties verbetert.

Jammer genoeg richten de meeste beschikbare onderzoeken naar stikstofmonoxide zich op jonge mannen. Hierdoor is het onduidelijk of deze resultaten ook van toepassing zijn op andere groepen. Er is nog meer onderzoek op dit gebied nodig.

 

Cafeïne

Cafeïne wordt vaak gebruikt in pre-workout supplementen om energie en focus te verhogen.

Cafeïne is één van de meest populaire stimulerende middelen en kan de mentale alertheid, geheugen, trainingsprestaties en vetverbranding verbeteren.

 

Creatine

Creatine is een chemische stof die van nature in je lichaam wordt geproduceerd. Creatine wordt voornamelijk opgeslagen in skeletspier, waar het een rol speelt bij de productie van energie en spierkracht.

Creatine wordt vaak opgenomen in pre-workout-formules, maar wordt ook verkocht als een zelfstandig supplement. Het is vooral populair bij gewichtheffers, bodybuilders en andere krachtsporters.

Onderzoek suggereert dat het aanvullend gebruik van creatine kan leiden tot een verhoogde opslag creatine in je lichaam. Dit heeft weer het effect dat de hersteltijd, spiermassa, kracht en trainingsprestaties worden verbeterd.

Kort gezegd bevatten dus bepaalde pre-workout supplementen ingrediënten als creatine, cafeïne en stikstofoxide. Van deze ingrediënten is aangetoond dat zijn atletische prestaties ondersteunen.

 

Potentiële nadelen van pre-workout supplementen

Hoewel pre-workout supplementen over het algemeen veilig zijn, zijn ze niet volledig zonder risico.

Ben je van plan om naast je trainingsschema pre-workout supplementen te gebruiken? Overweeg dan eerst de potentiële nadelen.

 

Kunstmatige zoetstoffen en suikeralcoholen

Pre-workout supplementen bevatten vaak kunstmatige zoetstoffen of suikeralcoholen .

Hoewel deze ingrediënten de smaak verbeteren zonder calorieën toe te voegen, kunnen sommige zoetstoffen bij sommige mensen darmklachten en ongemak veroorzaken.

In het bijzonder kan een hoge inname van suikeralcoholen ongemakkelijke symptomen veroorzaken, zoals gas, een opgeblazen gevoel en diarree – deze symptomen kunnen je training verstoren.

Sommige mensen melden een vergelijkbare spijsverteringsreactie door het eten van bepaalde kunstmatige zoetstoffen zoals sucralose. Dergelijke symptomen zijn echter niet wetenschappelijk bewezen.

Lukt het je niet om pre-workout supplementen met grote hoeveelheden kunstmatige zoetstoffen te vermijden? Probeer dan anders eerst een kleine hoeveelheid om te zien hoe je lichaam reageert.

 

Overmaat aan cafeïne

Het belangrijkste energiebevorderende element van de meeste pre-workout supplementen is cafeïne.

Overmatige inname van dit stimulerende middel kan leiden tot negatieve bijwerkingen, zoals verhoogde bloeddruk, verminderde slaap en angst.

De meeste pre-workout-formules bevatten ongeveer net zoveel cafeïne als je zou krijgen van 1-2 kopjes (240–475 ml) koffie. Als je gedurende de dag ook uit andere bronnen cafeïne haalt, is het erg gemakkelijk om per ongeluk te veel te consumeren.

 

Kwaliteit van het supplement en veiligheid

In Nederland wordt van fabrikanten van supplementen verwacht dat zijn zich netjes aan de regels houden. Er is geen notificatieplicht voor supplementen. Dit houdt in dat bedrijven die een voedingssupplement op de markt brengen dit niet vooraf aan de NVWA hoeven te laten weten om goedkeuring te verkrijgen van de verkoop hiervan.

In 2017 publiceerde de NVWA de resultaten van een steekproef waarbij in 60% van de onderzochte voedingssupplementen verboden stoffen werden gevonden. Onveilige producten zijn van de markt gehaald. Er wordt dus wel gecontroleerd, maar wel pas nadat de producten op de markt zijn.

Koop op veiligheidsredenen dus alleen supplementen die zijn getest door de NVWA.

 

Werkt het nemen van een pre-workout supplement voor jou?

Pre-workout supplementen zijn niet voor iedereen geschikt.

Als je vaak geen energie hebt of moeite hebt om door je training te komen, moet je niet automatisch je toevlucht nemen tot supplementen.

Voldoende hydratatie, slaap en dieet zijn essentieel voor elke trainingsroutine en om je energieniveaus te optimaliseren en je spieren te helpen herstellen.

Bovendien maakt de variabiliteit in ingrediënten van pre-workout supplementen het moeilijk om hun effectiviteit te bepalen.

De supplementen kunnen ook duur zijn – en onderzoek heeft niet bewezen dat ze effectiever zijn dan volledig, onbewerkt voedsel dat dezelfde voedingsstoffen levert. Een banaan en een mok koffie zijn bijvoorbeeld een geschikt, goedkoop en toegankelijk alternatief voor een pre-workout supplement.

Dat gezegd hebbende, als je vindt dat pre-workout-formules voor jou werken, is er geen reden om te stoppen. Houd rekening met hun ingrediënten en de hoeveelheden.

Comments are closed.