Glucomannan – is het supplement effectief bij het afvallen?

Afvallen is niet altijd even gemakkelijk en succes op de lange termijn vereist toewijding en doorzettingsvermogen.

Talloze supplementen en dieetpillen worden op de markt gebracht als een effectieve strategie om af te vallen. Er wordt vaak beweerd dat de supplementen en dieetpillen het afvallen makkelijker maakt.

Eén van de supplementen heet Glucomannan, dit is een natuurlijke voedingsvezel die wordt gepromoot als een effectief supplement voor gewichtsverlies.

De Lifestyle Blog van deze week gaat gedetailleerd in op de wetenschap achter Glucomannan en of het een supplement is dat wij aan kunnen bevelen om af te vallen.

 

Wat is Glucomannan?

Glucomannan is een natuurlijke, in water oplosbare voedingsvezel die wordt gewonnen uit de wortels van de olifantenyam, ook bekend als konjac.

Glucomannan is verkrijgbaar als supplement in drankmixen en wordt ook toegevoegd aan voedingsproducten, zoals pasta en bloem. Het is ook het hoofdingrediënt in shirataki-noedels.

Glucomannan omvat 40% van het droge gewicht van de olifantenyam, die oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië komt. Het heeft een lange geschiedenis van gebruik in kruidenmengsels en traditionele voedingsmiddelen zoals tofu, noedels en konjac-gelei.

Het supplement wordt niet alleen als voedingssupplement verkocht, maar ook als voedingsadditief – een emulgator en verdikkingsmiddel met het E-nummer E425-ii.

Glucomannan heeft een uitzonderlijk vermogen om water te absorberen en is een van de meest viskeuze voedingsvezels die bekend zijn.

Het absorbeert zoveel vloeistof dat een kleine hoeveelheid Glucomannan toegevoegd aan een glas water de hele inhoud in een gel verandert. Aangenomen wordt dat deze unieke eigenschappen de effecten op gewichtsverlies beïnvloeden.

 

Op welke manier ondersteunt Glucomannan bij het afvallen?

Net als bij andere oplosbare vezels wordt ook bij Glucomannan aangenomen dat het op verschillende manieren het afvallen bevordert:

  1. Glucomannan bevat weinig calorieën.
  2. Glucomannan neemt ruimte in je maag in en bevordert een vol gevoel (verzadiging), waardoor de voedselinname bij een volgende maaltijd wordt verminderd.
  3. Glucomannann draagt bij aan een verhoogde en langere verzadiging doordat je maag langer vol blijft.
  4. Net als andere oplosbare vezels vermindert het de opname van eiwitten en vet.
  5. Glucomannan voedt de vriendelijke bacteriën in je darm, die het in korte-keten vetzuren zoals butyraat veranderen. Van deze bacteriën is aangetoond dat het in sommige dierstudies beschermt tegen een toename van vet.

Het voeden van de darmbacteriën kan ook andere voordelen hebben. Onderzoeken hebben een verband aangetoond tussen veranderde darmbacteriën en lichaamsgewicht.

Glucomannan verschilt van de meeste andere oplosbare vezels, omdat het uitzonderlijk viskeus is, waardoor het bijzonder effectief is voor gewichtsverlies.

 

 

Werkt Glucomannan echt?

Verschillende gerandomiseerde gecontroleerde studies hebben de effecten van Glucomannan op gewichtsverlies onderzocht. Dit soort onderzoeken zijn de gouden standaard voor wetenschappelijk onderzoek bij mensen.

In het grootste onderzoek kregen 176 gezonde mensen met overgewicht die een caloriearm dieet volgden, willekeurig een Glucomannan supplement of een placebo toegewezen.

Drie verschillende Glucomannan Supplementen met verschillende doseringen werden getest. Sommige bevatten ook andere vezels. Het gewichtsverlies was degene die Glucomannan gebruikten aanzienlijk groter.

Verschillende andere studies zijn het eens met deze resultaten. Glucomannan veroorzaakte bescheiden gewichtsverlies bij personen met overgewicht en obesitas wanneer het regelmatig werd ingenomen vóór een maaltijd.

Het supplement is vooral effectief in combinatie met een dieet.

Hetzelfde geldt voor alle methoden voor gewichtsverlies – gecombineerd werken ze het beste.

 

Andere gezondheidsvoordelen van Glucomannan?

Naast dat Glucomannan je kan helpen om af te vallen, kan het supplement verschillende risicofactoren voor hartaandoeningen verminderen.

Volgens een systematische review binnen 14 studies kan Glucomannan het volgende effect hebben:

  1. Verlaagt cholesterol met 19 mg / dl (0,5 mmol / l).
  2. Verlaagt “Slechte” LDL-cholesterol met 16 mg / dL (0,4 mmol / L).
  3. Verlaagt triglyceriden met 11 mg / dl (0,12 mmol / l).
  4. Verlaagt de vasten bloedsuiker met 7,4 mg / dl (0,4 mmol / l).
  5. Het verlaagt voornamelijk de cholesterol in het bloed door de opname van cholesterol in de darm te verminderen.

Volgens dit onderzoek kan het toevoegen van Glucomannan aan je dieet mogelijk het risico op hartaandoeningen en diabetes type 2 verlagen.

Het supplement Glucomannan wordt ook met succes gebruikt bij het behandelen van constipatie.

 

 

Dosering en bijwerkingen van Glucomannan

Om af te vallen wordt een dosering van 1 gram, 3 keer per dag voldoende geacht.

Wanneer Glucomannan met water gemengd wordt zet het supplement uit en kan het tot 50 keer zijn gewicht absorberen.

Daarom is de aanbevolen dosering Glucomannan lager in vergelijking met andere vezelsupplementen.

Glucomannan heeft geen effect op gewichtsverlies, tenzij het vóór een maaltijd wordt ingenomen. Aanbevelingen voor timing variëren van 15 minuten tot 1 uur voor een maaltijd.

Glucomannan wordt goed verdragen en wordt over het algemeen als een veilig supplement beschouwd.

Als Glucomannan echter uitzet voordat het de maag bereikt, kan dit verstikking of verstopping van de keel en slokdarm veroorzaken, dit is de buis die voedsel van de mond naar de maag verplaatst.

Om dit te voorkomen, moet het supplement worden weggespoeld met 1-2 glazen water of een andere vloeistof.

Sommige mensen kunnen milde bijwerkingen ervaren, zoals een opgeblazen gevoel, winderigheid, zachte ontlasting of diarree, maar deze negatieve effecten komen niet vaak voor.

Glucomannan kan ook de absorptie van orale medicijnen zoals sulfonylureum, een diabetesgeneesmiddel, verminderen. Dit kan worden voorkomen door het medicijn minimaal vier uur na of een uur voor inname van Glucomannan in te nemen.

 

Conclusie van Dieet Pillen Vergelijker; is Glucomannan het proberen waard?

Volgens het bewijs is Glucomannan een effectief supplement om af te vallen. Maar zoals vaak werkt een middel niet alleen op zichzelf.

In combinatie met sport, aangepast dieet kan Glucomannan het afvallen zeker een stuk gemakkelijker maken.

 

Comments are closed.