Ben je het diëten en sporten helemaal zat? Zou je willen dat je een pil kon nemen om je metabolisme te stimuleren en om zodoende de kilo’s te zien verdwijnen?
Terwijl het probleem van obesitas groeit, zoeken steeds meer mensen naar producten om snel af te kunnen vallen. Maar is er echt een pil of een betaald type voedsel dat je metabolisme kan stimuleren?
Het antwoord is “ja” en “nee”. Leer in onze Lifestyle Blog hoe je feiten en fictie kan scheiden als het gaat om metabolismeclaims!
Hoe werkt metabolisme/stofwisseling?
Simpel gezegd omvat je metabolisme alle chemische processen die koolhydraten, eiwitten en vetten uit je voedsel omzetten in de energie. Deze energie hebben je cellen nodig hebben om te functioneren.
Je stofwisselingssnelheid is de hoeveelheid tijd die je lichaam nodig heeft om energie of calorieën te verwerken en te verbranden van het voedsel dat je eet. Je basale metabolische percentage (BMR – stofwisselingspercentage) is de hoeveelheid energie of calorieën die je lichaam nodig heeft om de basisfuncties te behouden in je rust. Dit is de hoeveel calorieën je nodig zou hebben om te overleven als je nooit bewoog.
Volgens de Mayo Clinic is het BMR goed voor ongeveer 70 procent van je dagelijkse energieverbruik.
De onderstaande punten hebben een invloed op je stofwisselingspercentage:
- Genetica: de calorieën die je per dag verbrandt, worden grotendeels bepaald door genetica.
- Leeftijd: je gemiddelde BMR daalt met 2 procent per decennium na de leeftijd van 20.
- Geslacht: mannen hebben meestal een hogere BMR dan vrouwen.
- Gewicht: naarmate het gewicht toeneemt, neemt ook het BMR toe.
- Lengte: lange mensen hebben meestal een hogere BMR dan kortere mensen.
- Lichaamsmake-up: je BMR zal hoger zijn als je meer spieren en minder vet hebt.
- Dieet: langdurige lage calorie-inname kan het BMR aanzienlijk verlagen. Een extreem dieet dan dus een verkeerde uitwerking hebben.
Bepaalde medische aandoeningen, bepaalde medicijnen en het klimaat kunnen invloed hebben op je BMR.
Werken metabolisme boosters?
Sommige bedrijven verkopen producten die zogenaamd je metabolisme stimuleren. De meeste van deze bedrijven beweren dat ze dit doen via een proces dat thermogenese wordt genoemd, oftewel een verhoogde warmteproductie. Dit proces stimuleert het energieverbruik en kan je metabolisme verhogen en calorieën helpen te verbranden.
De meeste supplementen die beweren je metabolisme te verhogen, bevatten een combinatie van ingrediënten. Omdat deze ingrediënten bijna altijd individueel worden getest, moeten we ze ook op die basis beoordelen.
Laten we eens kijken naar enkele van de meest voorkomende ingrediënten in producten waarvan wordt beweerd dat ze het metabolisme verhogen.
Cafeïne
Onderzoek heeft aangetoond dat cafeïne de thermogenese kan verhogen. Volgens een overzichtsartikel gepubliceerd in Obesity Reviews, hebben zes verschillende onderzoeken aangetoond dat mensen meer calorieën verbranden wanneer ze een minimale dagelijkse dosis van 270 milligram (mg) cafeïne nemen.
Om dat in perspectief te plaatsen, bevatten de meeste cafeïne supplementen 200 mg cafeïne, terwijl een kopje koffie ongeveer 95 mg bevat. Als je echter regelmatig cafeïne drinkt, kan dit effect worden verminderd.
Wil je meer cafeïne toevoegen aan je dieet? Overleg dan eerst met een arts. En zorg ervoor dat je cafeïne bronnen niet te veel calorieën bevatten. Het drinken van teveel gezoete koffie of chai-thee drankjes kan er weer voor zorgen dat je aankomt.
L-carnitine
L-carnitine is een supplement die je lichaam helpt vet in energie om te zetten. Het stofje wordt in je lever en nieren geproduceerd, maar je kunt het ook vinden in vlees, zuivelproducten, noten en peulvruchten.
L-carnitine kan nuttig zijn voor de behandeling van een aantal aandoeningen, waaronder hartaandoeningen, perifere arteriële aandoeningen en diabetische neuropathie. Maar het gebruik ervan als voedingssupplement voor gewichtsverlies is twijfelachtig.
Een studie gerapporteerd in het Journal of Medicinal Food ontdekte dat L-carnitine enkele voordelen tegen obesitas zou kunnen bieden. Maar er is meer onderzoek nodig om de voordelen en risico’s van het nemen van L-carnitine-supplementen voor gewichtsverlies te beoordelen.
Volgens het Bureau voor voedingssupplementen kan teveel innemen mogelijk gevaarlijke bijwerkingen veroorzaken.
Chroompicolinaat
Chroom is een mineraal dat je lichaam in kleine hoeveelheden gebruikt. Chroompicolinaatsupplementen zijn nuttig voor mensen met een chroomtekort. Maar de effectiviteit als een metabolisme-booster is twijfelachtig.
Tot nu toe hebben onderzoekers het een duim omlaag gegeven. Een pilotstudie in het Journal of Alternative and Complementary Medicine toonde aan dat chroompicolinaatsupplementen geen effect hadden op gewichtsverlies.
Geconjugeerd linolzuur (CLA)
Zoals met veel supplementen, heeft onderzoek naar CLA gemengde resultaten gevonden. Een overzicht van studies gepubliceerd in het European Journal of Nutrition vond bewijs dat CLA gewichtsverlies en vetverlies kan bevorderen, maar de effecten waren klein en onzeker.
Gastro-intestinale problemen en vermoeidheid zijn veel voorkomende bijwerkingen van het nemen van CLA-supplementen.
Groene thee (groene thee extract)
Talloze studies zijn uitgevoerd naar de effectiviteit van groene thee voor gewichtsverlies. Weinigen hebben significante resultaten gemeld.
Een studie gepubliceerd in Physiology and Behaviour suggereert dat catechines en cafeïne in groene thee kunnen helpen bij het handhaven van het gewicht. Groene thee wordt beschouwd als een veilige toevoeging aan de voeding van de meeste mensen.
Resveratrol
Resveratrol is een stof die voorkomt in de schil van rode druiven, moerbeien, Japanse duizendknoop en pinda’s. Studies suggereren dat het supplement bij ratten vet verbrandt. Maar volgens onderzoekers in de Annals van de New York Academy of SciencesTrusted Source, is er nog niet genoeg bewijs om het gebruik ervan als een metabolisme-booster bij mensen te ondersteunen. Meer klinische proeven zijn nodig.
Concluderend
Ondanks de hype hebben supplementen die worden gepromoot als vetbusters en metabolisme-boosters zelden een significant effect op gewichtsverlies. Als je overtollige kilo’s wilt verbranden, is voor de meesten van ons het beste advies om minder calorieën te eten en regelmatiger te sporten.
Vraag je arts om meer advies over afvallen op een veilige en duurzame manier. En overleg altijd eerst met je arts voordat je medicijnen of supplementen voor gewichtsverlies probeert. Een arts kan je helpen bij het beoordelen van de mogelijke voordelen en risico’s.