Feit 1: calcium speelt een rol in de functies van je lichaam
Calcium speelt een rol in veel van de basisfuncties van je lichaam. Je lichaam heeft calcium nodig om bloed te laten circuleren, spieren te bewegen en hormonen vrij te maken. Calcium helpt ook om berichten van je hersenen naar andere delen van je lichaam te brengen.
Calcium is ook een belangrijk onderdeel van de gezondheid van tanden en botten. Het maakt je botten sterk en dicht. Je kunt je botten zien als het calciumreservoir van je lichaam. Als je niet genoeg calcium binnenkrijgt, neemt je lichaam het van je botten op.
Feit 2: je lichaam produceert geen calcium
Je lichaam produceert geen calcium, dus je moet op je dieet vertrouwen om voldoende calcium binnen te krijgen. Voedingsmiddelen die veel calcium bevatten zijn onder meer:
- zuivelproducten zoals melk, kaas en yoghurt
- donkergroene groenten zoals boerenkool, spinazie en broccoli
- witte bonen
- sardines
- met calcium verrijkte broden, ontbijtgranen, sojaproducten en sinaasappelsap
Feit 3: je hebt vitamine D nodig om calcium te absorberen
Je lichaam heeft vitamine D nodig om calcium te absorberen. Dat betekent dat je niet volledig zult profiteren van een calciumrijk dieet als je een tekort aan vitamine D hebt.
Vitamine D is terug te vinden in verschillende voedingsmiddelen zoals zalm, eidooiers en sommige paddenstoelen. Net als calcium bevatten sommige voedingsmiddelen toegevoegde vitamine D. In melk wordt bijvoorbeeld vaak vitamine D toegevoegd.
Zonneschijn is de beste bron van vitamine D. Je huid produceert van nature vitamine D bij blootstelling aan de zon. Mensen met een donkere huid produceren minder vitamine D, dus supplementen kunnen nodig zijn om een tekort te voorkomen.
Feit 4: calcium is extra belangrijk voor vrouwen
Verschillende onderzoeken tonen aan dat calcium de symptomen van het premenstrueel syndroom (PMS) kan verlichten. Een studie toonde aan dat vrouwen met PMS lagere inname van calcium en magnesium en lagere serumspiegels hebben.
Feit 5: de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid is afhankelijk van je leeftijd
Hoe weet je of je genoeg calcium binnenkrijgt? Het Voedingscentrum geeft aan dat volwassenen elke dag 1000 mg calcium nodig hebben. Voor vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven beveelt het Voedingscentrum dagelijks 1000 mg calcium aan.
Een kopje magere, magere of volle melk bevat ongeveer 300 mg calcium.
Feit 6: tekort aan calcium kan leiden tot andere gezondheidsproblemen
Een tekort aan calcium kan leiden tot andere gezondheidsproblemen. Voor volwassenen kan te weinig calcium het risico op osteoporose of kwetsbare en poreuze botten die gemakkelijk breken, verhogen.
Calcium is essentieel voor de groei en ontwikkeling van kinderen. Kinderen die niet genoeg calcium krijgen, groeien mogelijk niet naar hun volledige potentiële lengte of ontwikkelen andere gezondheidsproblemen.
Feit 7: calciumsupplementen kunnen je helpen om de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid te halen
Niet iedereen krijgt de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid calcium binnen. Als je lactose-intolerant, veganistisch of gewoon geen fan bent van zuivelproducten, vind je het misschien moeilijk om voldoende calcium in je dieet te verwerken.
Een calciumsupplement kan helpen calcium aan je dieet toe te voegen. Calciumcarbonaat en calciumcitraat zijn de twee meest aanbevolen vormen van calciumsupplementen.
Calciumcarbonaat is goedkoper en komt vaker voor. Het kan worden gevonden in de meeste maagzuurremmers. Het supplement moet met voedsel worden ingenomen om goed te kunnen werken.
Calciumcitraat hoeft niet met voedsel te worden ingenomen en kan mogelijk makkelijker worden ingenomen door oudere mensen met een lager maagzuurgehalte.
Let wel op dat calciumsupplementen bijwerkingen hebben. Je kunt constipatie, gassen en een opgeblazen gevoel ervaren. De supplementen kunnen ook het vermogen van je lichaam om andere voedingsstoffen of medicijnen te absorberen verstoren. Neem contact op met je arts voordat je met supplementen begint.
Feit 8: te veel calcium kan een negatief effect hebben
Met elk mineraal of voedingsmiddel is het belangrijk om de juiste hoeveelheid binnen te krijgen. Zo kan te veel calcium ook negatieve bijwerkingen hebben.
Symptomen zoals constipatie, gas en een opgeblazen gevoel kunnen erop wijzen dat er teveel calcium in je lichaam aanwezig is.
Extra calcium kan ook het risico op nierstenen vergroten. In zeldzame gevallen kan te veel calcium calciumafzettingen in het bloed veroorzaken. Dit wordt hypercalciëmie genoemd.
Sommige artsen denken dat het nemen van calciumsupplementen het risico op hartaandoeningen kan verhogen, maar anderen zijn het daar niet mee eens. Op dit moment is meer onderzoek nodig om te begrijpen hoe calciumsupplementen de gezondheid van het hart beïnvloeden.