5 eenvoudige regels voor een geweldige gezondheid

Het volgen van een gezonde levensstijl lijkt vaak ongelooflijk ingewikkeld.

Het kan er zelfs op lijken dat advertenties en experts tegenstrijdig advies geven.

Echter hoeft het niet ingewikkeld te zijn om een gezond leven te leiden.

Om een ​​optimale gezondheid te krijgen, af te vallen en je elke dag beter te voelen, hoef je alleen maar deze 5 eenvoudige regels te volgen.

 

1. stop geen giftige stoffen in je lichaam

Veel dingen die mensen in hun lichaam stoppen, zijn ronduit giftig.

Sommige van deze giftige stoffen zoals sigaretten, alcohol en drugs zijn zeer verslavend. Waardoor het moeilijk is voor mensen om ze op te geven of te vermijden.

Als je een probleem hebt met één van deze stoffen, dan zijn voeding en lichaamsbeweging de minste zorgen.

Hoewel alcohol in mate prima is (voor degene die het kunnen verdragen), zijn tabak en drugs slecht voor iedereen.

Maar een nog vaker voorkomend probleem vandaag is het eten van ongezonde, ziektebevorderende junkfood .

Als je een optimale gezondheid wilt bereiken, moet je eigenlijk de consumptie van deze voedingsmiddelen minimaliseren.

Het minder eten van bewerkte en verpakte voedingsmiddelen is waarschijnlijk de meest effectieve verandering die je kunt doen om je dieet en levensstijl te verbeteren.

Dit kan moeilijk zijn omdat veel van deze voedingsmiddelen zo ontworpen zijn zodat zij zeer moeilijk te weerstaan zijn en om er extra smakelijk uit te zien.

Als we kijken naar specifieke ingrediënten, behoren toegevoegde suikers tot de ergste voedingsstoffen. Toegevoegde suikers omvatten vaak sucrose en maïsstroop met een hoog fructosegehalte.

Wanneer deze suikers te veel worden geconsumeerd, kunnen zij grote schade aanrichten aan je metabolisme. Sommige mensen kunnen echter matige hoeveelheden van deze suikers verdragen.

Bovendien is het een goed idee om alle transvetten te vermijden, deze vetten kunnen aangetroffen worden in sommige soorten margarine en voorverpakt gebakken voedsel.

 

2. til vaker dingen en loop rond

Het gebruik van je spieren is uiterst belangrijk voor een optimale gezondheid.

Hoewel het tillen van gewichten en sporten je zeker kan helpen er beter uit te zien, is het verbeteren van je uiterlijk eigenlijk slechts het topje van de ijsberg.

Je moet ook sporten om ervoor te zorgen dat je lichaam, hersenen en hormonen optimaal functioneren.

Gewichtheffen verlaagt je bloedsuikerspiegel en insulinespiegels, verbetert het cholesterolniveau en verlaagt triglyceriden.

Het verhoogt ook de niveaus van testosteron en groeihormonen, beide geassocieerd met verbeterd welzijn.

Bovendien kan lichaamsbeweging helpen bij het verminderen van een depressie en risico’s op verschillende chronische ziekten, zoals obesitas, diabetes type 2, hartaandoeningen, Alzheimer en nog veel meer.

Zeker in combinatie met een gezond dieet kan lichaamsbeweging helpen om vet te verliezen. Met lichaamsbeweging verbrandt je niet alleen calorieën, maar verbeter je ook je hormoonspiegels en de algehele lichaamsfunctie.

Gelukkig zijn er veel manieren om aan lichaamsbeweging te doen. Je hoeft niet perse naar een sportschool te gaan of dure trainingsapparatuur te bezitten.

Buiten zijn en buiten wandelen is ook belangrijk voor een goede gezondheid (zeker als het zonnig is, de zon is namelijk een natuurlijke bron van vitamine D.). Lopen is een goede keuze en een zeer ondergewaardeerde vorm van lichaamsbeweging.

De sleutel is om iets te kiezen dat je leuk vindt en wat je om lange termijn vol  kan houden.

Als je helemaal uit vorm bent of medische problemen hebt, is het een goed idee om met je arts of een gekwalificeerde gezondheidsdeskundige te praten voordat je aan een nieuw trainingsprogramma begint.

 

3. slaap als een marmot

Slaap is erg belangrijk voor de algehele gezondheid en studies tonen aan dat slaaptekort correleert met veel ziekten, waaronder obesitas en hartaandoeningen.

Het wordt ten zeerste aanbevolen om tijd te maken voor een goede nachtrust.

Als je niet goed slaapt, zijn er verschillende manieren om dit te verbeteren:

  • Drink geen koffie laat op de dag.
  • Probeer elke dag op dezelfde tijden naar bed te gaan en wakker te worden.
  • Slaap in volledige duisternis, zonder kunstmatige verlichting.
  • Dim de lichten in je huis een paar uur voor het slapen gaan.
  • Lees dit artikel voor meer tips om je slaap te verbeteren .

Het kan ook een goed idee zijn om je arts te raadplegen. Slaapstoornissen, zoals slaapapneu, komen veel voor en zijn in veel gevallen gemakkelijk te behandelen.

 

4. vermijd overmatige stress

Een gezonde levensstijl omvat een gezond dieet, goede slaap en regelmatige lichaamsbeweging.

Maar hoe je je voelt en hoe je denkt is ook erg belangrijk. De hele tijd gestrest zijn, is een recept voor een ramp.

Overmatige stress kan het cortisolniveau verhogen en je metabolisme ernstig aantasten. Het kan het verlangen naar junkfood, vet in je maaggebied en het risico op verschillende ziekten verhogen.

Studies tonen ook aan dat stress een belangrijke bijdrage levert aan depressie, wat tegenwoordig een enorm gezondheidsprobleem is.

Probeer stress te verminderen door je leven te vereenvoudigen – oefeningen doen, wandelingen in de natuur maken, diep ademhalen en misschien zelfs mediteren.

Als je de dagelijkse lasten van je leven absoluut niet aankunt zonder al te gestresst te worden, overweeg dan om naar een psycholoog te gaan.

Het overwinnen van je stress zal je niet alleen gezonder maken, maar het zal ook je leven op andere manieren verbeteren. Bezorgd, angstig of gespannen door het leven gaan is een grote verspilling.

 

5. voed je lichaam met echt, natuurlijk voedsel

De meest eenvoudige en meest effectieve manier om gezond te eten is zich te concentreren op echt, natuurlijk voedsel .

Kies onbewerkte, hele voedingsmiddelen die lijken op hoe ze er in de natuur uitzagen.

Het is het beste om een ​​combinatie van dieren en planten te eten – vlees, vis, eieren, groenten, fruit, noten, zaden, evenals gezonde vetten, oliën en vetrijke zuivelproducten.

Als je gezond, mager en actief bent, is het eten van hele, ongeraffineerde koolhydraten absoluut prima. Deze omvatten aardappelen, zoete aardappelen, peulvruchten en volle granen zoals haver.

Als je echter te zwaar bent of tekenen van metabole problemen zoals diabetes of metabool syndroom vertoont, kan het verminderen van belangrijke koolhydraatbronnen tot dramatische verbeteringen leiden.

Mensen kunnen vaak veel afvallen door simpelweg minder koolhydraten te eten. Door het minder eten van koolhydraten eet je namelijk onbewust vaak een stuk minder.

Wat je ook doet, probeer om hele, onbewerkte voedingsmiddelen te kiezen in plaats van voedingsmiddelen die eruitzien alsof ze in een fabriek zijn gemaakt.

Comments are closed.